Χειμώνας…..Τρόποι αντιμετώπισης

Ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά και μιας και διανύουμε μια από τις πιο παγωμένες μέρες του χειμώνα μπήκα στον πειρασμό να σας παροτρύνω για το τι πρέπει να τρώμε αυτές τις μέρες και φυσικά δεν θα αμελήσω να σας αναφέρω και κάποιες συνταγές.

Αυτές τις μέρες, κυρίως, πρέπει να πίνουμε πολλά ζεστά ροφήματα και δεν υπάρχει καλύτερη λύση από τα βότανα μας που είναι αρωματικά και ευεργετικά. Τις τελευταίες μέρες  προτιμώ τα  μείγματα βοτάνων, είτε αυτό που έχουμε ετοιμάσει στο κατάστημα, είτε τις δημιουργίες της στιγμής.

Το έτοιμο μείγμα βοτάνων μας  περιέχει 5 διαφορετικά βότανα όπως: 1) τσάι του βουνού, 2) δίκταμο, 3)φασκόμηλο, 4) μαντζουράνα και 5) φλισκούνι. Όταν αναφέρομαι σε δημιουργίες της στιγμής εννοώ δυο-τρία ή περισσότερα βότανα στα οποία φυσικά δεν ξεχνώ να βάλω και μερικά μπαχαρικά για περισσότερο άρωμα.

Ένα από τα πιο αγαπημένα μου μείγματα είναι ο συνδυασμός των: 1) Λουΐζα 2) Μελισσόχορτο και 3) Μαλοτήρα (κρητικό τσάι του βουνού), όπου δεν γίνεται να μην προσθέσω κανέλα και γαρύφαλλο για περισσότερο άρωμα. Είναι ένα ευωδιαστό λεμονάτο μείγμα.

Ακόμα, ένα μείγμα που έχω αγαπήσει και είναι εξαιρετικά θεραπευτικό για το στομάχι αποτελείται από: 1) δίκταμο, 2) δυόσμο και 3) χαμομήλι. Και μην ξεχνάτε ότι καλύτερο γλυκαντικό για αυτά τα ροφήματα δεν μπορεί να είναι άλλο από το μέλι .Προτιμήστε το αντί της ζάχαρης.

Δεν ξέρω για σας αλλά εγώ όταν βλέπω ένα μουντό καιρό το πρώτο φαγητό που μου έρχεται στο μυαλό είναι σούπες! Είτε κρεατόσουπες, ψαρόσουπες, γιουβαρλόσουπες,  είτε με τραχανά και ξινόχοντρο  (που μεταξύ μας τραχανά και ξινόχοντρο προτιμώ περισσότερο). Και για αυτό θα σας δώσω κάποιες συνταγές που έχω κάνει και είναι από τον chef Γιώργο Ταμπακάκη που είναι γρήγορες και νόστιμες και φυσικά δοκιμασμένες, γι’ αυτό και τις προτείνω άλλωστε!

Συνταγή για τον «Τραχανά λαχανικών»

Υλικά :

  • 1L ζωμός κρέατος ή νερό,
  • 1 πακέτο τραχανά λαχανικών «Μαγγίρι» 400gr
  • 50ml ελαιόλαδο
  • Θυμάρι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση:

Βράζουμε τον τραχανά στον ζωμό ή το νερό προσθέτουμε το λάδι και τα μπαχαρικά ανακατεύουμε και σε 4-5’ είναι έτοιμο.

Συνταγή για «Ξινόχοντρο»

Υλικά:

  • 1 συσκευασία ξινόχοντρο «Μαγγίρι» 400gr
  • 1L ΖΩΜΌ κότας ή μοσχαριού
  • Ξινομυζήθρα
  • Αλάτι (αν εσείς το κρίνετε απαραίτητο)

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τον ζωμό και όταν πάρει βράση προσθέτουμε τον ξινόχοντρο. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει για 20 λεπτά όπου μετά το σερβίρεται με ξινομυζήθρα.

Συνταγή για «Τραχανά γλυκό»

Υλικά:

  • 1 συσκευασία Τραχανά γλυκό «Μαγγίρι» 400gr
  • 50ml ελαιόλαδο
  • 40gr κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 800gr σελινόριζα
  • 300gr πράσινο μήλο
  • 60ml λευκό κρασί
  • 100gr ανθόγαλο

Εκτέλεση:

Σοτάρουμε τα λαχανικά και το μήλο, σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε 3 ποτήρια νερό και βάζουμε τον τραχανά. Σε 4-5 λεπτά είναι έτοιμο και δεν ξεχνάμε να σερβίρουμε με ανθόγαλο.

Και μετά από τις συνταγές των φαγητών και των βοτάνων, αυτό που θα σας προτείνω, το οποίο δεν έχει σχέση με το φαγητό, είναι να μην ξεχνάτε να περιποιείστε και το δέρμα εκτός το στομάχι σας. Συνηθίζεται αυτές τις μέρες να σκάνε τα χέρια και τα χείλη μας. Χρησιμοποιήστε είτε μια κηραλοιφή ενυδάτωσης για τα χέρια είτε μια κρέμα χεριών είτε ένα λαδάκι χεριών και φυσικά ενυδατικά lip balm για υγιή χείλια! Βεβαίως τα γνωστά αυτά «μυστικά» απευθύνονται σε γυναίκες και άνδρες!

Αν σας έβαλα στο πειρασμό να δοκιμάσετε τις συνταγές είτε των μειγμάτων βοτάνων είτε των συνταγών για σουπίτσες, περιμένω τα σχόλια σας για το πως σας φάνηκαν.

 

Σας φιλώ,

Άννα

 

 

Με ετικέτα: , , , , , , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *