Μύρισαν Χριστούγενναααα!

Η αγαπημένη γιορτή μικρών και μεγάλων δεν είναι άλλη από τα Χριστούγεννα, που είναι η πιο ζεστή, η πιο χρωματιστή, η πιο μυρωδάτη περίοδος του χρόνου.….

Σε αυτό το κείμενο θα σας δώσω 2 βασικά κρητικά έθιμα και 2 μυστικές συνταγές που είναι τουλάχιστον 30 ετών για μελομακάρονα και κουραμπιέδες.

Η μαμά μου, μου έχει πει ότι όσο θυμάται τον εαυτό της να κάνει γλυκά, έκανε αυτές τις συνταγές και πάντα μα πάντα την έβγαζαν ασπροπρόσωπη. Τις ίδιες συνταγές εξακολουθεί και κάνει και η αδελφή μου (είναι αυτό που λέμε από γενιά σε γενιά). Δεν γνωρίζω ποιος έχει την παρθενογένεση της συνταγής αλλά ξέρω ότι η μαμά μου την είχε πάρει από μια θεία της που ήταν πολύ καλή στα γλυκά.

Αλήθεια, όμως, εκτός από τα γλυκά των Χριστουγέννων (κουραμπιέδες και μελομακάρονα) γνωρίζετε τι άλλο γίνεται στην Κρήτη την περίοδο των Χριστουγέννων; Τι άλλο μαγειρεύεται;

Στην Κρήτη παλιότερα ήταν έθιμο να μεγαλώνει κάθε οικογένεια στο χωριό ένα γουρούνι, τον «χοίρο», όπως το έλεγαν. Ο χοίρος σφάζονταν την παραμονή των Χριστουγέννων και αποτελούσε το κύριο Χριστουγεννιάτικο έδεσμα.

Αυτό μπορεί να γινόταν:

  • λουκάνικα
  • τσιλαδιά (πηχτή)
  • απάκι (καπνιστό κρέας)
  • ομαθιές, δηλαδή τα έντερα του χοίρου γεμισμένα με ρύζι, σταφίδες και κομματάκια συκώτι.
  • αλλά και σύγλινα, δηλαδή το κρέας του γουρουνιού κομμένο σε μικρά κομμάτια, που το έψηναν και το έβαζαν σε μεγάλα δοχεία και το κάλυπταν με το λιωμένο λίπος του ζώου. Το λίπος έπηζε μόλις έχανε τη θερμότητα του και το κρέας μπορούσε να διατηρηθεί έτσι για αρκετούς μήνες.

Ο χοίρος των Χριστουγέννων ήταν η βασική πηγή κρέατος για αρκετές εβδομάδες. Φυσικά αναφερόμαστε σε μια δίαιτα εξαιρετικά φτωχή σε κρέας, την περίφημη διατροφή της Κρήτης (Μεσογειακή Διατροφή), που χάριζε στους Κρητικούς των παλιότερων δεκαετιών υγεία και μακροζωία.

Τι άλλο, όμως, είναι παράδοση στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι στην Κρήτη;  Φυσικά το Χριστόψωμο ή αλλιώς το ευλογημένο ψωμί το όποιο δεν μπορούσε να λείπει από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Κόβεται και μοιράζεται την ημέρα των Χριστουγέννων από τον νοικοκύρη στα μέλη της οικογένειας.  Παλιότερα οι γυναίκες, αλλά και τώρα εξακολουθούν κάποιες, το έφτιαχναν με ιδιαίτερη φροντίδα και υπομονή. Το ζύμωμα είναι μια ιεροτελεστία. Χρησιμοποιούν ακριβά υλικά, ψιλοκοσκινισμένο αλεύρι, ροδόνερο, μέλι, σουσάμι, κανέλα και γαρίφαλα, λέγοντας: “Ο Χριστός γεννιέται, το φως ανεβαίνει το προζύμι για να γένει”.

Και τα δυο έθιμα εξακολουθούν και τηρούνται στην Κρήτη και ειδικότερα στα χωριά της. Συνεχίζουν και…. «τηρούνται οι παραδόσεις»!

Τώρα σας δίνω τις συνταγές που σας ανέφερα στην αρχή του κειμένου.

Συνταγή για Κουραμπιέδες :

  • 800gr Βούτυρο
  • 1αυγό
  • 1μπέικι
  • ½ φλυτζάνα ζάχαρη
  • 250gr Αμύγδαλα (είναι στην επιλογή σας αν θέλετε παραπάνω)
  • 2 Βανίλιες
  • 1 πακέτο αλεύρι + 1 χούφτα (θα το καταλάβετε στο ζύμωμα).
  • Μετά το ψήσιμο τους πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Συνταγή για Μελομακάρονα:

  • 1+ ½ φλυτζάνα ζάχαρη
  • 3 φλυτζάνες λάδι
  • ½ φλυτζάνα πορτοκάλι
  • 1 ποτήρι κονιάκ
  • 1 μπέικι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού σόδα
  • 9 φλυτζάνες αλεύρι

Για το σιρόπι θα χρειαστούμε :

  • 1 φλυτζάνα αλεύρι
  • 1 φλυτζάνα μέλι
  • 1 φλυτζάνα νερό.

Στο τέλος που θα έχουν σιροπιαστεί πασπαλίστε με σουσάμι αλλά και σπασμένα καρύδια.

 

 

 

 

Καλά Χριστούγεννα!!!

Σας φιλώ,

Άννα

Με ετικέτα: , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *