Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα !

Να ‘μαστέ λοιπόν…σε ένα blog που έχει σκοπό να σας παρουσιάσει τις σκέψεις μας, να εξερευνήσουμε παρέα χώρους με γεύσεις, ανθρώπους που έχουμε την χαρά να συνεργαζόμαστε, τις εκδηλώσεις που υμνούν τόσο όμορφα την παράδοση και άλλο τόσο τα προϊόντα του τόπου μας. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν…..

Ήταν ένα βράδυ Απρίλιου του 2013 που μου ξυπνά στο μυαλό η ιδέα ενός μικρού παραδοσιακού παντοπωλείου. Θυμάμαι ήταν αργά και μπαίνω στο δωμάτιο του μικρού μου αδελφού και του λέω «θέλω να σου μιλήσω επαγγελματικά….», χαμογελάει και μου λέει την κλασική ατάκα «Άννα,τι θες;».

Κάπως έτσι, λοιπόν, με αυτή τη φράση ξεκίνησαν όλα. Κάθομαι και του εξηγώ την ιδέα… Ένα μικρό παραδοσιακό παντοπωλείο με τοπικά μόνο προϊόντα που θα τα εμπορευόμαστε απευθείας από παραγώγους, χωρίς μεσάζοντες, έτσι ώστε να παίρνουμε την καλύτερη τιμή για τους πελάτες μας. Θα παρασκευάζονται/ θα δημιουργούνται εδώ στην Κρήτη, στην Ελλάδα καθώς οι μικροί παραγωγοί, τα μικρά εργαστήρια, τα οινοποιεία, κάνουν μικρά θαύματα! Είναι τόσο ξεχωριστά που ήταν και είναι  μια ευκαιρία να το αντιληφθούμε και εμείς.

Μετά από πολύ συζήτηση έπεισα τον αδερφό μου και του μετέδωσα τον ενθουσιασμό μου για όλο αυτό… Μπήκαμε σε αυτή την πορεία μαζί και ξεκινήσαμε! Βέβαια σε όλο αυτό το ταξίδι γεύσεωνείχαμε συνοδοιπόρους τους γονείς μας οι οποίοι, έχοντας μια πολυετή εμπειρία (σχεδόν 40χρόνων) στο χώρο των τροφίμων, μας βοήθησαν πολύ.

Έτσι, λοιπόν, από τον Απρίλιο μέχρι και τον Οκτώβριο του 2013 ψάχναμε γυναικείους συνεταιρισμούς, παραγώγους, εργαστήρια σε όλη την Κρήτη. Ήμασταν τόσο ενθουσιασμένοι με την ποιότητα των ανθρώπων αυτών, με την αγάπη για αυτά που φτιάχνουν, με τις έξυπνες και ιδιαίτερες γεύσεις που μπορούν να προσφέρουν σε όλους εμάς… Ειλικρινά, ακόμα και τώρα που αναπολώ αυτές τις μέρες, έχω την ίδια χαρά και ενθουσιασμό που είχα τότε!

Κάποια μέρα του Οκτώβρη βρήκαμε, λοιπόν, το χώρο να στεγάσουμε αυτόν τον πλούτο των γεύσεων και έτσι καταφέραμε να υλοποιήσουμε την σκέψη μας μέσα στους επόμενους 2 μήνες.

Στις 13 Δεκεμβρίου ήταν όλα έτοιμα, υπαρκτά και όχι μόνο σε σκέψεις. Ήταν η πρώτη μέρα λειτουργίας αυτού του ονείρου που συνεχίζεται ακόμα, σε διαφορετικό χώρο πλέον αλλά ακόμα και τώρα, παρά το άγχος που μπορεί να προκαλεί μια πεζή επιχειρηματική δραστηριότητα, ο ενθουσιασμός μας ξεχειλίζει όταν ανακαλύψουμε ένα καινούριο προϊόν ή μια καινούρια ιδέα!

Στην ενδυνάμωση της ιδέας αυτής συμβάλει αυτό το site, το e-shop, το blog, μιας και είναι ένας τρόπος επικοινωνίας μαζί σας από όπου και να είστε. Ακόμα μέσω  της χονδρικής πώλησης θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τι έχουμε ανακαλύψει σε όλο το διάστημα αυτού του ταξιδιού.

Και φυσικά δεν θα κλείσω αυτό το κείμενο αν δεν σας πω και κάτι ακόμα… πως προέκυψε ο τίτλος «Ε.Σ.Ο. Οινοτρόπους ». Θέλοντας να συνδυάσω το λάδι, το κρασί, τα σιτηρά και γενικά τα προϊόντα που θα έχει το κατάστημα μας, και κατόπιν πολύωρης αναζήτησης στο διαδίκτυο, εμφανίστηκε ο μύθος των Οινοτρόπους τον οποίο, η αλήθεια είναι ότι μέχρι εκείνη την στιγμή, ούτε εγώ τον γνώριζα αλλά χαίρομαι τόσο πολύ που καταλήξαμε σε αυτό το όνομα!

Σας τον παραθέτω για να ενημερωθείτε και εσείς:

O μύθος των Οινοτρόπους

«Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Νικ. Πλάτωνα ο μύθος των τριών αδερφών, Ελαϊς, Σπερμώ, Οινώ, (Ε.Σ.Ο.) που τα ονόματά τους συνδέθηκαν με τα τρία βασικά προϊόντα του ελληνικού χώρου (λάδι, σιτάρι, κρασί) αρχίζει από τη μινωική Κρήτη.

Η Ελαϊς, η Σπερμώ και η Οινώ ήταν κόρες του Ανίου και εκείνος με τη σειρά του ήταν παιδί του Διονύσου και της Αριάδνης.

Όταν οι απόγονοι του Μίνωα πήγαν να διοικήσουν διάφορα νησιά ή και περιοχές του αιγιακού χώρου, ο Άνιος πήγε στο ιερό νησί τη Δήλο. Παντρεύτηκε τη Δωρίππη και απέκτησε τρεις κόρες που τις είπαν Οινοτρόπους ή Οινοφόρους.

Σ`αυτές ο παππούς τους ο Διόνυσος έδωσε ένα μοναδικό χάρισμα: “ποιείν εκ γης έλαιον, σίτον και οίνον”.

Οι Οινοτρόποι παρείχαν άφθονους καρπούς και τροφές σ` όσους έφταναν για χρησμό στο μαντείο της Δήλου. Ο μύθος μας λέει ότι οι Αχαιοί όταν άρχισαν την εκστρατεία τους εναντίον της Τροίας, πέρασαν από τη Δήλο. Ο Άνιος που ήξερε να προλέγει το μέλλον, τους είπε ότι ο πόλεμος που σκόπευαν να ξεκινήσουν θα κρατούσε δέκα χρόνια.

Για να μην ταλαιπωρούνται λοιπόν τους πρότεινε να μείνουν εννιά χρόνια κοντά του και τον δέκατο να πολεμήσουν με τους Τρώες μια και τότε θα έπεφτε η Τροία. Κι όσο για τη διατροφή τους δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Θα την ανελάμβαναν οι τρεις κόρες του.

Η Σπερμώ θα πρόσφερε άφθονους καρπούς (δημητριακά), η Ελαϊς όσο λάδι θα ήθελαν και η Οινώ θα τους τροφοδοτούσε με κρασί.Οι Αχαιοί αρνήθηκαν και συνέχισαν το ταξίδι τους.

Η περιπέτεια των Οινοτρόπων άρχισε όταν αργότερα μετά από χρόνια αποφάσισαν να τις πάρουν κοντά τους. Άλλοι λένε ότι αρνήθηκαν να πάνε κι άλλοι ότι τις πήραν μαζί τους. Πάντως κινδύνεψαν να θανατωθούν και τις προστάτεψε ο παππούς τους Διόνυσος.

Ο Οβίδιος μάλιστα έγραψε, πως ο Διόνυσος μεταμόρφωσε τις τρεις κοπέλες σε περιστέρια.»

Μετά τον μύθο λοιπόν  θα ήθελα κάτι ακόμα …. να είστε επιεικείς με το κείμενο μου, μιας και πρώτη φορά μπαίνω στην διαδικασία να γράψω γιατί ακόμα και τα κείμενα μας δεν τα έχω γράψει εγώ.Αλλά ένας πολύ δικός μου άνθρωπος και συνονόματη μου που ήταν λες και ήταν στο μυαλό μου, αφού ξέρει ακριβώς πως σκέφτομαι και για να είμαι απόλυτα ειλικρινής όταν πρωτοδιάβασα τα κείμενα της είχα συγκινηθεί τόσο πολύ… «Αννούλα μου, σε ευχαριστώ τόσο πολύ».

Και μην ξεχνάτε, μέχρι να τα ξαναπούμε να συνεχίσετε να απολαμβάνετε τις αρετές του τόπου σας και να λατρεύετε τα προϊόντα σας …

Πολύ απλά ας συνεχίσουμε όλοι μαζί να  «Τηρούμε τις παραδόσεις»!

 

Σας φιλώ,

Άννα

Με ετικέτα: , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *