Ανακαλύπτοντας τα χαρούπια…

Πριν 4 χρόνια, σε μια έκθεση τροφίμων, παρατηρώ σ’ έναν έκθετη πάρα πολλούς κωδικούς με κυρίαρχο προϊόν το χαρούπι (τα χαρούπια,τότε, μου είχαν φανεί σαν μαύρα φασόλια!). Το κοιτούσα λίγο περίεργα, μιας και δεν το είχα ξαναδεί, ώσπου ο άνθρωπος αρχίζει να μου εξηγεί τις ιδιότητες του. Ότι έχει τριπλάσια ποσότητα ασβεστίου από ότι το γάλα,ότι πολλοί άνθρωποι το έχουν αντικαταστήσει με το μέλι, ότι κάνει πολύ καλό στα οστά γι’ αυτό και πολλές γυναίκες το παίρνουν σαν φάρμακο για την οστεοπόρωση και άλλα πολλά. Η αλήθεια είναι ότι μου φαινόταν λες και περιγράφει ένα θαυματουργό προϊόν. Του το είπα αυτό και μου απάντησε καταφατικά ότι έτσι είναι.
Σε αυτήν την έκθεση είχαν έρθει και οι γονείς μου, όπου έκπληκτος ο μπαμπάς μου με ρωτάει: «καλά, Άννα, δεν το έχεις δει; Έχουμε στην αυλή του σπιτιού μας!». Πρώτη μου σκέψη«Πόσο αφηρημένη να είμαι ποια;» Και δεύτερη σκέψη«Τι δέντρα έχουμε στην αυλή μας!».Περιττό να σας πω ότι μόλις έφτασα στο σπίτι έψαχνα να δω από κοντά την χαρουπιά…
Στην συνέχεια, μου εξηγεί ότι όταν ήταν μικρός το έτρωγαν σαν υποκατάστατο της σοκολάτας και μετέπειτα το έδιναν στα ζώα και ότι δεν γνώριζε ότι έχουν βγει προϊόντα με βάση το προϊόν αυτό. Φεύγοντας από την έκθεση και μένοντας έκπληκτη με όλα όσα είχα μάθει, λέω στον μπαμπά μου ότι θεωρώ καλή ιδέα να προστεθεί ο συγκεκριμένος κωδικός στο κατάστημα. Εκείνος μου λέει ότι τώρα θα πρέπει να έχει ξεπεραστεί, το τρώγαμε πριν πολλά χρόνια και ότι ο νέος κόσμος δεν θα το ξέρει και οι παλαιότεροι θα το έχουν βαρεθεί μιας και στην παιδική τους ηλικία όλοι είχαν φάει πολύ χαρούπι.
Δεν ξέρω γιατί αλλά εξακολουθούσα, παρά την συζήτηση με τον μπαμπά μου, να πιστεύω ότι μπορεί και αυτό να είναι ένα από τα πολλά προϊόντα από το παρελθόν τα οποία συναντάμε σήμερα σε μία μοντέρνα εκδοχή τους και που κατέχουν ένα μεγάλο μερίδιο στην αγορά. Και μην παραλείψω να πω ότι η γεύση των προϊόντων χαρουπιού, όπως και το ίδιο το χαρούπι, για μένα ήταν εξαιρετική.
Θυμάμαι, λοιπόν, λίγο πριν τα εγκαίνια του καταστήματος και ένα μήνα μετά το opening μας, βάλαμε παραγγελία τα συγκεκριμένα προϊόντα. Ζυμαρικά, μαρμελάδα, χαρουπόμελο, τσάι, κακάο και άλλα πολλά.Δεν μπορούσα να φανταστώ πόσο διαδεδομένα ήταν και οι άνθρωποι που δεν τα γνώριζαν πόσο πολύ ήθελαν να τα μάθουν. Στην αρχή σκέφτηκα «Λες να είναι καμία μόδα που έρχεται και φεύγει;»Αλλά όχι, δεν είναι έτσι…Το χαρούπι εξακολουθεί να μονοπωλεί και να έχει φανατικούς οπαδούς. Να σημειώσω εδώ ότι το χαρουπόμελο μου αρέσει πολύ με τις τηγανίτες και το έχω αντικαταστήσει αρκετές φορές με το μέλι. Ακόμα, αν και δεν είμαι λάτρης του τσαγιού, το τσάι από χαρούπι μου αρέσει διότι μυρίζει σοκολάτα και ακόμα περισσότερο μου αρέσει σαν snack αφότου βραστεί. Επιπλέον,καθώς μου αρέσουν οι περίεργες και ιδιαίτερες γεύσεις, θα σας πω ότι έχω φτιάξει μια εξαιρετική μακαρονάδα με μακαρόνια χαρουπιού, πετιμέζι, σουσάμι και μυζήθρα.Σας την συστήνω με σιγουριά όσο αλλόκοτη και να σας ακούγεται!
Τέλος, θα σας δώσω μια επιπλέον πληροφορία… Σύμφωνα με την Μελέτη των Εφτά Χωρών,μελέτη που διερευνά τα καρδιαγγειακά νοσήματα σε σχέση με τις διατροφικές συνήθειες και τον γενικότερο τρόπο ζωής των συμμετεχόντων, το μυστικό της μακροζωίας βρίσκεται στις αγροτικές περιοχές της Κρήτης την περίοδο του 1960…Γιατί άραγε; Γιατί έκαναν ένα σωστό τρόπο ζωής και, χωρίς να γνωρίζουν ιδιαιτέρως τα οφέλη των προϊόντων που καλλιεργούσαν, τρεφόντουσαν σωστά και υγιεινά.
Η κρητική διατροφή κάνει θαύματα! Μην το ξεχνάτε….

Σας φιλώ,
Άννα

Με ετικέτα: , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *